Beginpagina / Home_nl / Actueel / Auteurs in de kijker

 • 2012

  Januari

  Rundskop in laatste rechte lijn naar een Oscar!
  datum 27 januari 2012
  SACD is bijzonder verheugd over de Oscarnominatie van Rundskop, het speelfilmdebuut van haar lid Michaël R. Roskam. De film steekt een nominatie op zak voor een Oscar in de categorie beste (...)

  SACD is bijzonder verheugd over de Oscarnominatie van Rundskop, het speelfilmdebuut van haar lid Michaël R. Roskam.

  De film steekt een nominatie op zak voor een Oscar in de categorie beste niet-Engelstalige film. Het is geleden sinds 2001 dat een Belgische film in deze categorie werd genomineerd door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS).

  Met dit debuut dompelt Michaël Roskam het publiek onder in het clandestiene milieu van vetmesters en hormonenmaffia. Matthias Schoenaerts neemt de rol van het centrale personage op en deze schitterende prestatie ging niet onopgemerkt voorbij - het leverde hem een internationale doorbraak op.

  In België trok Rundskop niet minder dan 460.000 bezoekers, en de film mocht al een indrukwekkend aantal prijzen en onderscheidingen in de wacht slepen - wereldwijd.

  Nu is het wachten op de beslissing van de meer dan 5000 leden van AMPAS: aftellen tot 27 februari!

 • 2011

  September

  Vlaamse film prominent aanwezig in Montreal
  datum 1 september 2011
  Op het Wereldfilmfestival van Montréal sleepte Hasta la Vista van Geoffrey Enthoven niet alleen de hoofdprijs van de Internationale Competitie, maar ook de Prijs van het Publiek en een speciale (...)

  Op het Wereldfilmfestival van Montréal sleepte Hasta la Vista van Geoffrey Enthoven niet alleen de hoofdprijs van de Internationale Competitie, maar ook de Prijs van het Publiek en een speciale vermelding van de Oecumenische Jury in de wacht.

  In de Competitie voor Eerste Films won Noordzee, Texas van Bavo Defurne de Zilveren Zenith voor Speelfilmdebuut en de Fipresci internationale persprijs.

  De Vlaamse film lijkt daarmee stilaan een gevestigde waarde te worden op het Canadese festival: eerder werden ook Ben X (2007) en Adem (2010) bekroond.

  Het Wereldfilmfestival van Montreal is na Cannes het belangrijkste filmfestival in de Franstalige wereld.

 • Augustus

  Hoofdprijs voor Vlaamse kortfilm op San Gio Film Festival Verona
  datum 12 augustus 2011
  De kortfilm Land of the Heroes (2010) van regisseur en SACD-lid Sahim Omar Kalifa won eerder dit jaar ook al de juryprijs voor beste kortfilm op het prestigieuze filmfestival van Berlijn en (...)

  De kortfilm Land of the Heroes (2010) van regisseur en SACD-lid Sahim Omar Kalifa won eerder dit jaar ook al de juryprijs voor beste kortfilm op het prestigieuze filmfestival van Berlijn en kaapte de hoofdprijs en de prijs voor beste cinematografie weg op het grootste kortfilmfestival van Azië in Busan, Zuid-Korea. De filmt heeft er wereldwijd al 25 selecties opzitten van Toronto, Dubai tot Hong Kong.

 • Juli

  Anne Teresa De Keersmaeker onderscheiden op het American Dance Festival
  datum 15 juli 2011
  Op 11 juni 2011 ontving Anne Teresa De Keersmaeker de Samuel H. Scripps / American Dance Festival Award for Lifetime Achievement. Deze onderscheiding werd in 1981 in het leven geroepen en wordt (...)

  Op 11 juni 2011 ontving Anne Teresa De Keersmaeker de Samuel H. Scripps / American Dance Festival Award for Lifetime Achievement.

  Deze onderscheiding werd in 1981 in het leven geroepen en wordt sindsdien jaarlijks uitgereikt aan choreografen die ‘hun leven en talent wijden aan hedendaagse dans’.

  Meer info vindt u hier.

 • Juni

  Cannes 2011: de Belgische film doet het alweer!
  datum 1 juni 2011
  Grand Prix voor Le gamin au vélo van de broers Dardenne, Prix du Jury in de officiële competitie voor de kortfilm Badpakje 46 van Wannes Destoop en SACD-prijs voor Les Géants van Bouli Lanners in de (...)

  De Belgische film heeft het opnieuw klaargespeeld: ook in 2011 kon Cannes niet om de Belgen heen. Drie Belgische creaties sleepten prijzen in de wacht op het Festival van Cannes 2011.

  In de competitie

  De Grand Prix voor Le Gamin au vélo van Luc en Jean-Pierre Dardenne.
  —> Meer informatie over deze film

  De Prix du Jury voor de kortfilm Badpakje 46 van Wannes Destoop (prod. Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Gent - KASK)
  —> Meer informatie over deze afstudeerfilm

  In de Quinzaine des réalisateurs

  De SACD-prijs en de Art Cinema Award voor Les Géants van Bouli Lanners- (Versus Production)

  Eervol onthaald:
  - La Fée van Dominique Abel en Fiona Gordon (prod. MK2 en Courage mon amour)
  - Blue Bird van Gust Van den Berghe (prod. Minds Meet), naar het werk van Maurice Maeterlinck (Belgisch SACD-lid dat in 1912 de Nobelprijs ontving)
  —> Meer informatie over de film en zijn auteur

  In de Semaine de la critique

  De Prix Découverte Kodak en speciale vermelding van Petit Rail d’Or voor Dimanches van Valéry Rosier (prod. Ultime Razzia Productions)

  In de Short Film Corner

  - Fugue van Vincent Bierrewaerts (La Boîte,…Productions)
  - Mauvaise lune van Xavier Seron (prod. Hélicotronc)
  - Fancy Fair van Christophe Hermans (Eklektik Productions)
  - About a Spoon van Philippe Lamensch (Zanga Productions)

 • Belgische nominatie voor de Oscars
  datum 25 januari 2011
  Kortfilm Na Wéwé van Scam-auteur Ivan Goldschmidt is geselecteerd door de Academy of Motion Picture Arts & Sciences voor de Oscarnominaties in de categorie Beste (...)

  Dinsdag 25 januari werd de kortfilm Na Wéwé van Scam-auteur Ivan Goldschmidt door de Academy of Motion Picture Arts & Sciences geselecteerd voor de Oscarnominaties in de categorie Beste Kortfilm.

  Na Wéwé won reeds een tiental prijzen op internationale filmfestivals. De Oscaruitreiking vindt plaats op 27 februari 2011.


 • 2010

  December

  IKL: SACD-leden in de prijzen
  datum 11 december 2010
  Van 4 tot 11 december vond in Leuven de 16e editie van het Internationaal Kortfilmfestival plaats

  Van 4 tot 11 december vond in Leuven de 16e editie van het Internationaal Kortfilmfestival plaats. 250 kortfilms uit 28 landen passeerden de revue en het festival kon een opmerkelijke stijging van buitenlandse gasten noteren.

  Op zaterdag 11 december sloot het festival af met de uitreiking van de prijzen, en ook dit jaar werden SACD-leden bekroond: In de Vlaamse Kortfilmcompetitie sleepte Gilles Coulier met zijn Paroles de Prijs van de Jury in de wacht; Rachel Lang kreeg in de Europese Kortfilmcompetitie een eervolle vermelding voor Pour toi je ferai bataille; de Prijs van het Publiek voor beste animatiefilm ging naar Evelyn Verschoore voor Memee.

  Ook de VAF-Wildcards werden op deze slotavond toegekend: Scam-leden Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes (Because we are here)en Annabel Verbeke (Les enfants de la mer/mère) kunnen met de steun van VAF een nieuw documentaireproject realiseren.

  De SACD-Prijs van de Jury in de Europese Kortfilmcompetitie ging naar de Deen Lars Kristian Mikkelsen voor zijn kortfilm The Coach.

Linken